HITNO UPOZORENJE RHMZ ZA SRBIJU ZA NAREDNA 3 DANA: Evo u kojim delovima zemlje će biti najkritičnije
Upozorenje na kišu, Foto: Stefan Stojanović

UPALJENI ALARMI

HITNO UPOZORENJE RHMZ ZA SRBIJU ZA NAREDNA 3 DANA: Evo u kojim delovima zemlje će biti najkritičnije

Alarm će u većini zemlje biti uključen zbog pljuskova i grmljavine

Objavljeno: 11:05h

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje na pljuskove sa grmljavinom, dok se u pojedinim delovima zemlje očekuje i olujni vetar.

Upozorenje se odnosi na tri dana, dok je sutra u većem delu Srbije danas i sutra uključen narandžasti meteoalarm. RHMZ najavljuje da će u poslednjoj dekadi maja, u koju smo upravo ušli, topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovljavati lokalne pljuskove sa grmljavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.

Najnovije upozorenje za Srbiju: Obilni pljuskovi i grmljavina

U poslednjoj dekadi maja topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovlјavaće lokalne plјuskove sa grmlјavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.

Nakon lokalno obilnijih padavina (do 20 mm) u jutarnjim satima na jugoistoku Srbije, u toku dana je manja verovatnoća za pojavu nepogoda, a sutra od sredine dana raste rizik najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a kasno popodne i uveče i u ostalim krajevima.

Nakon lokalno obilnijih padavina u jutarnjim satima na jugoistoku Srbije, u toku današnjeg dana je manja verovatnoća za pojavu nepogoda. Ipak, sutra od sredine dana raste rizik najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a kasno popodne i uveče i u ostalim krajevima krajevima zemlje, upozorava RHMZ.

1 / 4 Foto: D. P. /Kurir

Danas žuto, od sutra Srbija u narandžastom

Narandžasti meteoalarm biće uključen sutra i prekosutra u većem delu zemlje. U toku sutrašnjeg dana narandžasti meteoalarm biće na snazi u Banatu, Bačkoj, Zapadnoj Srbiji, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji, i Jugozapadnoj Srbiji.

Meteoalarm za sutra

Alarm će u većini zemlje biti uključen zbog pljuskova i grmljavine.

U sredu upozorenje je na snazi za Banat, Šumadiju, Pomoravlje, Istočnu i Jugozapadnu Srbiju.

Šta znači narandžasti meteoalarm?

Narandžasta boja znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Posle kiše stiže jedna pošast

Kako su ranije rekli u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju na njihovu brojnost će uticati padavine koje se očekuju početkom naredne nedelje. Najviše uvek bude šumskih komaraca, a posebno su opasni oni koji prenose viruse.

Bonus video:

01:44

EVO KAD ĆE SE SRUČITI JAKI PLJUSKOVI! Pomoćnik direktora RHMZ naveo kišne i sunčane dane od sutra do kraja naredne sedmice

(Espreso / Blic / Jelena Stefanović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.